Om Jakten på dypet

I 2012 ble et nytt spill lansert i Norge. Dette var et online spill, kalt Jakten på dypet. Det er produsert av organisasjonen Norsk Olje og Gass, og utviklet av Try/Apt, Design- og Teknologibyrå. Her spiller du som en direktør av et oljeselskap på let etter ressurser på norsk sokkel. Det som virkelig skilte seg ut med dette spillet var hverken konseptet eller gameplay, men derimot gevinsten. Viste du deg som ut som en talentfull spiller kunne du nemlig bli tilbudt en treårig bachelor-utdannelse innen tekniske og naturvitenskapelige fag. Dette er en premie til en verdi av 300 000 kroner.

  • Første gang lansert i 2012
  • Online spill-plattform
  • Produsert av Norsk Olje og Gass, utviklet av Try/Apt
  • Konkurranse med stor gevinst – en utdannelse!

Prosjektets grunnakkord

Oljenæringen skriker etter kompetanse, sa spillets prosjektleder, fra Norsk Olje og Gass, i 2012. Dette har ikke endret seg. Formålet med spillet er å øke forståelsen av hvordan norsk olje- og gassvirksomhet foregår, og hvordan alt henger sammen. Norsk Olje og Gass ønsket i det dette prosjektet å gi et friskt og fengende innblikk for å øke interessen rundt real- og teknologifag. Her er et nyskapende forsøk blitt gjort for å vise mulighetene i disse emnene. Spillet har brukbare forutsetninger som virkemiddel i undervisningssituasjoner, men er også tilgjengelig for enkeltindividet som ønsker å lære mer om olje- og gassnæringen.

  • Formål er å skape bevissthet og forståelse rundt næringen
  • Tiltak for økt interesse rundt real- og teknologifag
  • Perfekt ressurs i undervisningssituasjoner
  • Tilgjengelig for alle som ønsker å lære

Gameplay

Spillet, hvis primære målgruppe er ungdom mellom 16 og 19 år, er designet som et monopol-spill hvorav brettet er den norske sokkel. Det er en strategi-basert MMO hvor du som direktør for et olje- og gasselskap har som mål å finne og utvinne mest mulig olje og gass. Ettersom det spilles på en online-plattform er du ikke alene, og konkurransen er stor for å vinne olje-rittet. Spillet tilbyr realistiske oppgaver og utfordringer. Her har du anledning til å slå ihjel timer om gangen i jakten på ressurser, samtidig som du får et spennende innblikk i olje- og gassnæringen.

Konkurransen

Ved å bygge interesse og kunnskap rundt næringen får du grunnlag for en spennende utdanning innen realfag og naturvitenskaps-feltet, men prosjektet ble ikke kun igangsatt for å være en interaktiv læringsplattform. Det tillater også organisasjonen for norsk olje og gass å finne fremtidens talenter innen næringen. Gjennom en forenklet simulasjon av bransjen, som hvem som helst kan forstå og etter hvert muligens mestre, vises hver enkelt spillers potensielle anlegg og kompetanse for ressurs-utredning. Derfor er altså konkurranse-aspektet en viktig del av spillets utforming. Er du riktig god kan det lønne seg. Kanskje kan du til og med vise deg å være en uoppdaget ingeniør-spire?

Spill som plattform

Organisasjonen for norsk olje- og gass sitt valg om å ta i bruk en spillplattform i sitt prosjekt viser forståelse av hvilken rolle spill har fått i den moderne verden. Alle spiller spill, det være seg fysisk eller digitalt, casual eller hardcore. Ved å ta i bruk dette spillet skaper organisasjonen fremskritt. Interaktive medier har mange fordeler, både når det kommer til læring, så vel som underholdning. Spill tillater oss eskapisme, samtidig som det kan bygge opp motoriske og kreative evner, så vel som kunnskaper. For noen er spill en hobby, en måte å slå ihjel tid, eller et redskap for samvær. For andre er spill en karriere.

Hvorfor du burde prøve spillet

Nettspillet Jakten på dypet er utformet for å bidra med underholdning, men aller viktigst er det at det er en plattform for tilegnelse av kunnskaper, innsikt, og viktige muligheter i fremtiden. Spillet lagres automatisk, og kan tas med overalt. Selve spillmekanikken er enkel å forstå, samtidig som gameplay er stimulerende nok til å holde på oppmerksomheten. Leter du etter et nytt spill å spille? Kanskje savner du et strategispill som skiller seg ut og inneholder mer relevante og realistiske oppdrag? Ønsker du å bli utfordret, underholdt, og få en innføring i olje- og gassnæringen i samme slengen? Da er Jakten på dypet noe for deg.